Francie hodlá dál blokovat prodej některých vozů Mercedes

26.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 26. července (ČTK) - Francie hodlá na svém trhu i nadále blokovat prodej některých vozů značky Mercedes německé automobilky Daimler. Francouzská vláda v dnešním prohlášení uvedla, že podnikne formální kroky s cílem blokovat registraci mercedesů, v jejichž klimatizacích se používá chladivo, které Evropská komise zakázala.

Vyjádření vlády přišlo den poté, co francouzský soud Paříži nařídil, aby blokování prodeje vozů značky Mercedes přerušila. Ministerstvo životního prostředí přitom dostalo deset dní na rozhodnutí, zda chce registraci mercedesů nadále blokovat.

Francouzské úřady blokují nové registrace sportovních vozů Mercedes SL a kompaktů třídy A a B, které byly vyrobeny po 12. červnu. Tyto automobily představují víc než polovinu prodeje značky v této zemi a asi dvě procenta globálního prodeje firmy.

Daimler odmítá přestat používat v klimatizaci nově prodávaných vozů dosavadní náplň R134a, jejíž užití od letošního ledna zakazuje směrnice EU. Automobilka ve svých testech zjistila, že jediná schválená náhrada za dosud běžné chladivo může při srážce a vzplanutí uvolnit vysoce toxický fluorovodík, a způsobit tak cestujícím ve vozidle smrt.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK