Vivendi prodá většinu ve výrobci populární hry World of Warcraft

26.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 26. července (ČTK) - Francouzská mediální společnost Vivendi prodá za 8,2 miliardy dolarů (160,5 miliardy Kč) většinu svého podílu v největším světovém vydavateli videoher Activision Blizzard. Akcie koupí sám Activision a jeho vedení. Prodej má firmě Vivendi posílit její finanční pozici.

Vivendi má nyní ve společnosti Activision Blizzard podíl 61,1 procenta. Po prodeji by se měl snížit na 12 procent. Activision Blizard je mimo jiné tvůrcem populární hry World of Warcraft a Vivendi v něm drží většinový podíl od roku 2008.

Pro analytiky je prodej překvapením - Vivendi totiž označila média a tvorbu obsahu za svou budoucnost. Activision rovněž patří mezi její největší a nejziskovější aktivity. Spekulovalo se také, že místo prodeje bude chtít Vivendi získat peníze ze společnosti Activision prostřednictvím mimořádné dividendy.

Část zisku z prodeje akcií chce firma použít ke splacení části dluhu, který dosahuje 13,2 miliardy eur (342,4 miliardy Kč). O využití zbývající částky podle agentury Reuters rozhodne správní rada.

Prodej podílu ve společnosti Activision Blizzard není jediným významným prodejem, který Vivendi plánuje. Na počátku tohoto týdne firma oznámila, že vede jednání o prodeji kontrolního podílu ve společnosti Maroc Telecom, za který chce získat 4,2 miliardy eur. Její největší divize, francouzský operátor SFR, pak uvedl, že uzavřel dohodu o sdílení sítě s konkurenční firmou Bouygues Telecom, aby snížil provozní náklady.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK