Důvěra spotřebitelů v USA je nejvyšší za šest let

26.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 26. července (ČTK) - Důvěra amerických spotřebitelů v červenci vzrostla nejvýše za šest let. Američané mají lepší názor na současné ekonomické podmínky, i když očekávají v nejbližším roce zpomalení tempa ekonomického růstu. Vyplývá to z výsledků průzkumu agentury Reuters a Michiganské univerzity.

Index důvěry stoupl na 85,1 bodu z červnových 84,1 bodu a ocitl se nejvýše od července 2007. Analytici přitom očekávali, že index mírně klesne na 84 bodů.

"Vysoká úroveň důvěry ukazuje na pokračování expanze výdajů spotřebitelů v nadcházejícím roce," komentoval údaje ředitel průzkumu Richard Curtin. Průzkum však ukázal i několik rozdílných proudů v postoji spotřebitelů kvůli očekávání růstu úrokových sazeb. Budoucí výhled proto spotřebitelé hodnotily o něco méně příznivě. Domácnosti s nižšími příjmy byly optimističtější než domácnosti s vyššími příjmy.

Barometr současné ekonomické situace stoupl o 4,8 bodu na 98,6 bodu, což je rovněž nejvyšší hodnota za šest let. Ukazatel spotřebitelských očekávání naopak klesl o 1,3 bodu na 76,5 bodu.

Ekonomové sledují údaje o spotřebitelské důvěře velmi pozorně, protože se z nich snaží odvodit budoucí vývoj spotřebitelských výdajů. Ty v USA zajišťují více než dvě třetiny ekonomické aktivity. V prvním čtvrtletí růst americké ekonomiky zrychlil na 1,8 procenta z 0,4 procenta v předchozích třech měsících. Zaostal však za očekáváním.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK