Pražská burza posilovala, dařilo se akciím Telefóniky a Erste

26.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. července (ČTK) - Pražská burza dnes rostla, index PX posílil proti čtvrtečnímu závěru o 0,66 procenta na 912,45 bodu. Dařilo se hlavně akciím operátora Telefóniky a Erste Bank, ztrácela naopak Komerční banka. Vyplývá to z výsledků burzy.

Cenné papíry Telefóniky si polepšily o čtyři procenta na 296,40 Kč. Podle Josefa Kohouta z Patria Finance za to mohou mimo jiné i informace, že majitel největšího ruského mobilního operátora OAO Mobile TeleSystems hledá další prostor pro růst v telekomunikačním sektoru a zvažuje akviziční možnosti, včetně české divize Telefóniky.

Erste Bank zhodnotila o 2,51 procenta na 587,40 Kč. Investoři jsou podle Kohouta podpořeni nedávnými slovy analytiků Goldman Sachs, kteří sázejí na optimistické projekce hospodářských výsledků za druhé čtvrtletí. Erste by je mělo oznámit v úterý před otevřením trhu.

Šéf antimonopolního úřadu Petr Rafaj zamítl odvolání francouzské firmy Areva proti jejímu vyloučení z tendru na dostavbu Jaderné elektrárny Temelín. Podle Martina Olivy z Patria Direct je to dobrá zpráva pro ČEZ, jeho akcie ale dnes prošly seancí v podstatě bez zájmu, uzavřely silnější o 0,11 procenta na 464 korunách.

Komerční banka mírně korigovala svůj předchozí růst a oslabila o 1,28 procenta na 3637 korun. Kromě ní dnes zaznamenala ztrátu také mediální CME a Philip Morris.

"Celkový objem na trhu dosáhl k 0,6 miliardy korun," dodal Kohout.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK