Pražská burza v týdnu posílila o 3,2 procenta na 912 bodů

26.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. července (ČTK) - Pražská burza v uplynulém týdnu posílila. Index PX stoupl ve srovnání s minulým pátkem o 3,21 procenta na 912,45 bodu. Nejvýrazněji posílily akcie společnosti Telefónica, nejhůře si vedly akcie NWR. Vyplývá to z výsledků zveřejněných pražskou burzou.

"Uplynulý týden byl o výsledkové sezoně vzhledem k tomu, že ostatní impulzy v minulém týdnu chyběly," uvedl analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Nejvíce rostoucí akcií v uplynulém týdnu byla Telefónica, která posílila o 11,5 procenta na 296 Kč. O firmu má podle zveřejněných zpráv zájem majitel ruského operátora MTS. "Jednalo se spíše o výčet možných strategických aktivit a ne o konkrétní nabídky. Výsledky společnosti, které byly v souladu s očekáváním, neměly na titul významnější dopad," uvedl Vaníček.

Naopak největší ztráty vykázaly akcie NWR, které klesly o 6,1 procenta na 17,7 koruny. "Nepříznivé vyhlídky na hospodaření a z toho plynoucí další snížení ratingu ze strany Moody´s jsou příčiny, které dostávají titul nadále pod tlak," uvedl Vaníček.

Příští týden bude podle něj plný významných informací pro investory. Mezi hlavní sledované události bude patřit zasedání americké centrální banky Fed, Evropské centrální banky nebo zveřejnění makroekonomických dat v USA.

"Z domácích informací bude pokračovat výsledková sezona," upozornil Vaníček. Hospodářské výsledky zveřejní Erste Bank, Komerční banka či CME.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK