MMF očekává příští rok výrazný vzestup americké ekonomiky

26.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 26. července (ČTK) - Mezinárodní měnový fond očekává v příštím roce výrazný vzestup hospodářského růstu USA. Hrozbou oživení je však stále krize v eurozóně a centrální banka USA (Fed) by měla být opatrná při určování své měnové politiky. Trh práce však bude nadále podle MMF oživovat pouze pomalu.

V letošním roce má hrubý domácí produkt USA vzrůst o mírných 1,7 procenta. V příštím roce pak tempo růstu největší světové ekonomiky zrychlí na 2,7 procenta, uvedl dnes MMF ve své pravidelné hodnotící zprávě ekonomiky USA.

"Avšak ekonomika zůstává vzdálená od normálních podmínek," varoval fond. Míra nezaměstnanosti má letos zůstat na 7,6 procentech a příští rok klesne jen mírně, na 7,3 procenta.

MMF ale varoval, že zhoršení krize v eurozóně by se projevilo i na růstu USA. Postižený by byl zvláště obchod, protože dolar by v takovém případě mohl dále posilovat, a snížit tak konkurenceschopnost Spojených států.

Případné oživení ekonomiky by mohl ohrozit i rychlejší růst úrokových sazeb a rychlejší omezování nabídky levných peněz. To by znamenalo riziko i pro globální ekonomický růst. "Efektivní komunikace o strategii odchodu (od levných peněz) a pečlivé přesné načasování budou zásadní pro snížení těchto rizik," prohlásil MMF.

Nebezpečí vidí MMF také v příliš velkých státních úsporách. Fiskální konsolidace by podle něj měla být vyrovnanější a pozvolnější. Zvláště automatické škrty uvedené do chodu na jaře by mohly mít dlouhodobé následky, protože se dotkly bez rozdílu veškerých investic do infrastruktury a vzdělávání, napsala agentura DPA.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK