Ceny ropy kvůli obavám o vývoj poptávky v Číně klesají

26.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 26. července (ČTK) - Ceny ropy na závěr týdne klesají. Mohou za to obavy o další vývoj poptávky v Číně poté, co země nařídila některým firmám omezit výrobu kvůli obavám z nadprodukce. Čína je druhým největším konzumentem ropy na světě. Zpráva zastínila i nejnovější statistiku z USA, která ukázala, že spotřebitelská důvěra v zemi je nejvýše za šest let.

Cena severomořské ropy Brent kolem 17:00 SELČ klesla o 94 centů na 106,68 USD za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu zlevnila o 1,35 dolaru na 104,14 dolaru za barel.

Čínské ministerstvo průmyslu nařídilo firmám z 19 průmyslových odvětví, kde nadměrná výroba způsobila cenovou válku, uzavřít do konce září některé zastaralé provozy. Nařízení se dotkne více než 1400 firem a zahrnuje ocelárny, výrobce cementu, producenty mědi či skla. Čína tak potvrdila své rozhodnutí pokračovat v bolestné restrukturalizaci ekonomiky, přestože růst zpomaluje.

Pokles cen částečně brzdí narušení dodávek ze Severního moře, Blízkého východu a Afriky. Podle analytiků se však trhy soustředí nyní hlavně na vývoj na straně poptávky, napsala agentura Reuters.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent září 106,68 107,62 New York - Nymex WTI září 104,14 105,49

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK