Dolar před zasedáním Fedu příští týden klesá

26.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 26. července (ČTK) - Americký dolar na závěr týdne oslabuje. Mohou za to spekulace, že centrální banka USA (Fed) příští týden zdůrazní svůj záměr ponechat delší dobu úrokové sazby na nízké úrovni.

Kolem 18:50 SELČ euro vůči dolaru nepatrně zpevnilo na 1,3278 USD, když během dne vystoupilo až na 1,3296 USD. K jenu euro kleslo o 1,1 procenta na 130,26 JPY. Dolar vůči jenu oslabil o 1,1 procenta na 98,14 JPY.

Příští týden se uskuteční dvoudenní zasedání měnového výboru Fedu, které skončí ve středu. Podle listu Wall Street Journal by Fed mohl naznačit, že nebude v dohledné době zvyšovat úrokové sazby. To by mohlo dolaru způsobit ztráty. Ty by však neměly mít dlouhé trvání kvůli vlně statistických údajů, které budou zveřejněné příští týden, včetně údajů o nezaměstnanosti a aktivitě ve zpracovatelském sektoru a službách.

Dolaru rovněž nahrává skutečnost, že Fed začne již v září omezovat svůj program nákupu dluhopisů, zatímco ostatní přední světové centrální banky budou v podpoře svých ekonomik pokračovat. To by mělo pomoci k růstu americké měny vůči dalším předním světovým měnám, zvláště k euru a jenu, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK