NYT: Obama oznámí jméno nového šéfa Fedu v příštích měsících

28.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 28. července (ČTK) - Americký prezident Barack Obama zúžil svůj výběr příštího šéfa amerického centrální banky (Fed) na "několik mimořádných kandidátů". Výsledek své volby oznámí "v příštích několika měsících. Šéf Bílého domu to uvedl v rozhovoru s deníkem New York Times (NYT). Obama již dříve naznačil, že bude hledat nového šéfa Fedu. Jeho současný šéf Ben Bernanke stojí podle amerického prezidenta v čele Fedu mnohem déle, než se předpokládalo.

V rozhovoru, které byl zveřejněn v sobotu, Obama uvedl, že chce v čele Fedu člověka, který se soustředí na podporu hospodářského růstu a nebude pouze abstraktně pracovat na udržování inflace a stabilních trhů. Příští šéf Fedu by měl podle prezidenta také prosazovat opatření, která pomohou zlepšit životy běžných lidí.

"Chci šéfa Fedu, který dokáže poodstoupit, podívat se na to objektivně a říct ´Pojďme zajistit rostoucí ekonomiku´," uvedl také Obama podle internetové stránky amerického listu.

Za favority se podle deníku povařují bývalý americký ministr financí a někdejší Obamův ekonomický poradce Lawrence Summers a nynější viceguvernérka Fedu Janet Yellenová.

Bernanke v roce 2006 nahradil v čele Fedu Alana Greenspana. Bernankeho druhé funkční období vyprší 31. ledna. Má se za to, že třetí čtyřletý mandát již v této funkci vykonávat nechce.

Fed hraje klíčovou roli pro další směřování americké ekonomiky, která je největší na světě. Vysoce postavený činitel Bílého domu agentuře AP v pátek sdělil, že Obama zřejmě neoznámí jméno Bernankeho nástupce dřív než na podzim.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK