Čtvrtletní zisk aerolinek Ryanair klesl, firma potvrdila výhled

29.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dublin 29. července (ČTK) - Čistý zisk irských aerolinek Ryanair v prvním finančním čtvrtletí končícím v červnu klesl zhruba o pětinu na 78 milionů eur (dvě miliardy Kč). Oznámila to dnes firma, která je největším nízkonákladovým leteckým přepravcem v Evropě. Potvrdila však, že v celém finančním roce počítá s růstem zisku.

Čtvrtletní zisk navíc splnil očekávání analytiků. Výsledky byly podpořeny omezením aktivity některých konkurentů i zavedením poplatků za možnost výběru sedadla. "Byli jsme výnosem z těchto poplatků příjemně překvapeni - cestující chtějí rezervovaná sedadla," uvedl finanční ředitel společnosti Howard Millar.

Firma navíc podobně jako jiní nízkonákladoví přepravci rychle zaplňovala mezery na trhu. Ty vznikly rušením kratších letů tradičními aerolinkami, jako jsou British Airways a Air France-KLM, které tímto způsobem reagují na vysoké ceny pohonných hmot a slabou spotřebitelskou poptávku.

Společnost Ryanair nadále předpokládá, že v celém finančním roce, který skončí v březnu 2014, vykáže čistý zisk 570 až 600 milionů eur. V uplynulém finančním roce firma vydělala rekordních 569 milionů eur, napsala agentura Reuters.

pmh šeb

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK