Americký výrobce léků Perrigo koupí irského rivala Elan

29.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dublin 29. července (ČTK) - Americká farmaceutická společnost Perrigo se dohodla na převzetí irského konkurenta Elan za 8,6 miliardy dolarů (téměř 170 miliard Kč). Oznámily to dnes firmy. Transakce pomůže společnosti Perrigo expandovat v zahraničí a snížit daňovou zátěž.

Společnost Perrigo uvedla, že přesune svou základnu do Irska, kde činí daň z firemních zisků pouhých 12,5 procenta ve srovnání s 35 procenty ve Spojených státech. Firma předpokládá, že tak sníží svou daňovou zátěž téměř o polovinu a ročně ušetří přes 150 milionů dolarů.

"Jsme nadšeni z toho, co tato transakce znamená pro naši mezinárodní expanzi. Když k tomu připojíte daňové úspory plynoucí ze sídla v Irsku, je to skutečně neodolatelný krok," řekl k akvizici generální ředitel společnosti Perrigo Joe Papa.

Perrigo je výrobcem generických léků, což jsou kopie přípravků s prošlou patentovou ochranou. Soustředí se na produkty, které se prodávají bez receptu. Její tržní hodnota se podle agentury Reuters pohybuje kolem 12 miliard dolarů.

Firma zaplatí za každou akcii Elanu 6,25 dolaru v hotovosti a 10,25 dolaru ve svých akciích. Dohodnutá cena zahrnuje více než desetiprocentní prémii k páteční závěrečné ceně akcií Elanu na burze. "Domnívám se, že je to poctivá cena pro Elan i Perrigo," uvedl generální ředitel Elanu Kelly Martin.

pmh hej

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK