Chemička Precheza loni zvýšila zisk na rekordních 738 mil. Kč

29.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Přerov 29. července (ČTK) - Přerovská chemička Precheza, která patří do skupiny Agrofert Holding podnikatele Andreje Babiše, v roce 2012 zvýšila čistý zisk meziročně o tři procenta na rekordních 737,5 milionu korun. Tržby Prechezy loni poprvé pokořily hranici tří miliard korun, když se zvýšily o osm procent z 2,83 miliardy korun v roce 2011 na 3,05 miliardy korun. ČTK dnes informaci získala z výroční zprávy Prechezy.

Generální ředitel Prechezy Ivo Hanáček už dříve ČTK řekl, že přerovská chemička loni zvýšila tržby přesto, že ceny titanové běloby na světových trzích v druhé polovině roku 2012 výrazně klesly. V závěru roku 2011 se totiž poptávka po titanové bělobě po předchozím růstu začala snižovat a velcí hráči se snažili zbavit svých rostoucích zásob, což mělo nepříznivý vliv na ceny titanové běloby. "Ceny vstupní suroviny ilmenitu naopak rostly," řekl Hanáček.

Na začátku roku 2012 se poptávka po titanové bělobě snížila především v Evropě. "Pokles prodeje v Evropě se Precheze v prvním pololetí podařilo kompenzovat zvýšením vývozů do USA, Ruska a Indie," podotkl Hanáček. V druhé polovině roku 2012 se ale krize rozšířila na všechny trhy a výrobci začali vykazovat rekordní zásoby titanové běloby, což zapříčinilo strmý pád cen. "Objem výroby v Evropě ve 4. čtvrtletí meziročně klesl o 25 procent a zásoba se zvýšila o více než 50 procent," upozornil Hanáček.

Loni Precheza navzdory nepříznivému vývoji na světových trzích udržela klíčovou produkci titanové běloby na úrovni roku 2011. "Naše skladové zásoby zůstaly na přijatelné úrovni," řekl Hanáček. Tempo růstu tržeb a zisku Prechezy bylo ale loni nižší než v roce 2011, kdy firma více než zdvojnásobila čistý zisk a její tržby vzrostly o 30 procent. Titanová běloba nachází uplatnění při výrobě barev, plastů, papíru, umělých vláken i v potravinářském průmyslu.

Společnost Precheza v posledních letech postupně zvyšuje produkci titanové běloby. Náklady projektu plánovaného do roku 2014 by měly činit společně s loni zahájenou modernizací výrobny kyseliny sírové téměř jednu miliardu korun. Výrobní kapacita Prechezy by se u kyseliny sírové měla zvýšit o 20 procent a v případě titanové běloby z nynějších 50.000 na 56.000 tun.

Precheza je největším výrobcem anorganických pigmentů v ČR a její produkce míří z větší části na export. Součástí skupiny Agrofert Holding je od roku 1996. Chemička zaměstnává asi 600 lidí.

Skupina Agrofert je jedničkou tuzemského zemědělsko-potravinářského sektoru a dvojkou chemického průmyslu. Konsolidovaný zisk Agrofertu loni klesl o 30 procent na šest miliard Kč. Konsolidované tržby skupiny 209 firem naopak vzrostly na 132,5 miliardy Kč z předloňských 117,6 miliardy Kč. Předloni Agrofert vstoupil také do odvětví lesnictví a dřevařství. Babišova firma AGF média vydává regionální zpravodajské týdeníky a nedávno oznámila, že koupí mediální skupinu Mafra. Babiš stojí v čele politického hnutí ANO, které se chystá na parlamentní volby v příštím roce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK