Prodej užitkových vozidel v Evropě do června klesl o sedm procent

29.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. července (ČTK) - Prodej nákladních aut a autobusů v Evropě se v pololetí snížil o téměř sedm procent na 868.986 vozidel. Byl tak nižší než v krizovém roce 2009. Uvedlo to tuzemské Sdružení automobilového průmyslu s odkazem na evropskou asociací výrobců automobilů ACEA.

V kategorii lehkých užitkových vozidel do 3,5 tuny poklesl prodej o šest procent na 715.757 vozů. Odbyt klesl především na největších trzích s výjimkou Velké Británie a Belgie. Nejvíce se prodalo ve Francii, Velké Británii a Německu. Česku patřila 17. příčka.

Prodej nákladních aut nad 3,5 tuny se propadl o 11,4 procenta na 137.706 vozidel. "K poklesu prvních registrací došlo na většině trhů, český trh je v Evropě na devátém místě a je jedním ze šesti trhů, kde došlo k nárůstu," podotkl ředitel sdružení Antonín Šípek. Výrazný pokles zaznamenaly tři největší trhy, tedy Německo, Francie i Velká Británie.

První registrace nových autobusů se v Evropě oproti stejnému období roku 2012 snížily o devět procent na 15.523 vozidel. Z největších trhů, kterými jsou Velká Británie, Francie a Německo, rostl jen francouzský trh. Česko skončilo desáté s poklesem o 2,6 procenta.

jsa mol

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK