Vatikán a Itálie podepsaly dohodu o výměně finančních informací

29.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Řím 29. července (ČTK) - Itálie a Vatikán podepsaly dohodu o sdílení finančních a bankovních informací mezi oběma státy, aby tak mohly bojovat proti praní špinavých peněz. Oznámily to dnes vatikánské úřady. Svatý stolec se již nějakou dobu snaží reformovat vatikánskou banku, jejíž pověst v minulosti pošramotily skandály. Instituci nazývanou Ústav pro věci víry (IOR) vyšetřují italské úřady kvůli údajnému praní špinavých peněz. IOR podezření odmítá.

Svatý stolec v prohlášení uvedl, že spolu s Vatikánským městským státem bere vážně mezinárodní závazky, které se týkají boje proti praní špinavých peněz a financování terorismu. "Itálie je pro nás obzvlášť důležitý partner," uvedl také Vatikán podle agentury Reuters.

Vatikánská banka spravuje peníze Vatikánu a katolických organizací po celém světě. Italská centrální banka se domnívá, že někteří Italové ve vatikánské bance ukrývají své příjmy před zdaněním.

Papež František při setkání s novináři na palubě svého letadla během svého návratu z týdenní návštěvy v Brazílii v noci na dnešek řekl, že vatikánská banka se musí stát "poctivou a transparentní". Slíbil také, že bude naslouchat radám zvláštní komise, kterou ustavil, ohledně toho, jestli je možné banku reformovat, nebo zcela uzavřít. Podle Reuters jde o papežovo první konkrétní vyjádření k problémovému finančnímu úřadu.

Vatikán se snaží dokázat, že praní špinavých peněz a financování terorismu nepodporuje. V květnu například podepsal dohodu o výměně finančních informací s americkým ministerstvem financí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK