Dozorčí rada Českých drah bude hospodaření firmy

29.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. července (ČTK) - Hospodařením Českých drah se bude v úterý zabývat obměněná dozorčí rada národního dopravce. Dotaz na ekonomickou kondici společnosti zůstává hlavním bodem jednání i poté, co České dráhy minulý čtvrtek mimořádně zveřejnily některé ekonomické ukazatele, které mají dokázat zlepšující se kondici firmy. Tato čísla jsou ale pouze vytržené střípky, které o hospodaření společnosti nevypovídají, řekl dnes ČTK ministr dopravy Zdeněk Žák, který kontrolu v ČD dlouhodobě prosazuje. Kromě hospodaření se bude dozorčí rada zabývat i personálními otázkami ve vedení firmy. Spekuluje se i o možném odvolání generálního ředitele drah Petra Žaludy.

Podle Českých drah v letošním prvním pololetí vzrostl provozní zisk před započtením odpisů (EBITDA) proti loňskému prvnímu pololetí o 48 procent na 1,274 miliardy korun. Meziročně lepšího hospodářského výsledku se podle zveřejněných čísel podařilo dosáhnout i u nákladního dopravce ČD Cargo, který u stejného ukazatele navýšil zisk o 120 milionů na 901 milionů Kč.

"Moji nejistotu to ani nezvětšuje, ani nezmenšuje. To je jeden vytržený střípek, který v kontextu celkové kondice té firmy není vůbec vypovídající," uvedl Žák. Ten na středečním zasedání chce pronést pouze úvodní řeč, samotného jednání se ale účastnit nechce a podle svých slov do pravomocí dozorčí rady včetně personálních otázek zasahovat nebude.

Diskuse o blížícím se odvolání šéfa drah rozvířila výměna většiny členů dozorčí rady, kterou ministr dopravy prosadil 19. července. Z dozorčí rady se tehdy museli poroučet téměř všichni členové, o jejichž setrvání v kontrolním orgánu dopravce rozhoduje vláda. Kromě zástupců odborů v dozorčí radě zůstal pouze Josef Smýkala, což podle odborářů svědčí o přípravě půdy k chystané personální rošádě na nejvyšších postech v Českých drahách. Smýkala totiž v minulosti v klíčových otázkách hlasoval převážně proti návrhům současného vedení, dodal šéf Odborového sdružení železničářů (OSŽ) Jaroslav Pejša.

Podle Žáka se ale bod jednání obsahující personálními změny primárně netýká odvolání Žaludy. Na program údajně měl být zařazený v době, kdy byl člen představenstva společnosti Roman Boček, stíhaný v souvislosti s kauzou přidělování politických trafik, ve vazbě a nemohl se tak dlouhodobě účastnit zasedání představenstva drah.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK