Věřitelé snížili Řecku letošní plán příjmů z privatizace

29.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 29. července (ČTK) - Řečtí věřitelé snížili cílovou částku, kterou má země letos získat z prodeje státního majetku, na 1,6 miliardy eur (41,4 miliardy Kč) z původně plánovaných 2,6 miliardy eur (67,3 miliardy Kč). Plán příjmů z privatizací na příští rok ale zvýšili. Chtějí tak zajistit, že země bude dál pokračovat ve snižování státního dluhu. Vyplývá to z dokumentů, které dnes zveřejnila Evropská unie.

Nový plán podle agentury Reuters zohledňuje neúspěch s privatizací řeckého státního plynárenského podniku DEPA. Aténám se v červnu nepodařilo najít pro něj zájemce a o prodej společnosti by se měly snažit znovu.

"Po nesplnění cílového příjmu z privatizací na konci prosince 2012...nebudou velmi pravděpodobně splněny ani cíle pro rok 2013, ačkoli by mohlo být možné je dohnat v roce 2014, pokud se úsilí zdvojnásobí," sdělila ve zprávě podle Reuters EU coby jeden z mezinárodních věřitelů Řecka. Cílovou částku, kterou mají Atény získat z privatizací v příštím roce, ale věřitelé podle dokumentu zvýšili z dřívějších 1,9 miliardy eur na 3,5 miliardy eur.

Zadlužené Řecko potřebuje pokročit v privatizaci, aby splnilo privatizační cíle, které jsou jednou z podmínek záchranného úvěru věřitelů. Počátkem května sjednaly Atény s česko-řeckou investiční skupinou Emma Delta dohodu o prodeji asi třetinového podílu v sázkovém monopolu OPAP za 652 milionů eur (16,7 miliardy Kč).

Z dnes zveřejněného dokumentu dále plyne, že prodej státního podílu v rafinérské společnosti Hellenic Petroleum se po obnoveném pokusu o privatizaci DEPA posunul do třetího čtvrtletí příštího roku. Atény plánovaly privatizaci Hellenic Petroleum v posledním čtvrtletí letošního roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK