Čistý zisk Rosněfti ve druhém čtvrtletí překonal odhady

29.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 29. července (ČTK) - Čistý zisk největšího ruského producenta ropy, společnosti Rosněfť, dosáhl ve druhém čtvrtletí 35 miliard rublů (20,8 miliardy Kč). Ve stejném období loni firma hospodařila se ztrátou. Denní těžba ropy zůstala v mezičtvrtletním srovnání téměř stejná, denní produkce zemního plynu ale oproti prvním čtvrtletí klesla o 5,2 procenta, a to kvůli sezónnímu snížení poptávky.

Čistý zisk za druhý kvartál je vyšší, než činily odhady analytiků. Ti v anketě agentury Reuters čekali zisk 31,3 miliardy rublů. Ve srovnání se zhruba 102 miliardami rublů (60,6 miliardy Kč), které společnost vydělala v prvním čtvrtletím letošního roku, se jí ale čistý zisk snížil o 65,7 procenta.

Loni ve druhém čtvrtletí firma podle tehdejších zpráv vykázala čistou ztrátu osm miliard rublů (asi 5,1 miliardy Kč). Rosněfť je ve vlastnictví státu a za necelých deset let se přeměnila z okrajového hráče v domácí jedničku.

Firma uvedla, že provozní zisk před zdaněním, úroky a odpisy (EBITDA) proti předchozímu čtvrtletí vzrostl o téměř 38 procent na 215 miliard rublů.

Rosněfť letos v březnu dokončila převzetí společnosti TNK-BP, za kterou zaplatila 55 miliard dolarů (zhruba 1,1 bilionu Kč). TNK-BP byl společným podnikem ruské TNK a britské skupiny BP a zároveň třetím největším producentem ropy v Rusku. Rosněfť se převzetím stala podle objemu těžby největší veřejně obchodovanou ropnou společností na světě a BP, tedy jeden z bývalých akcionářů TNK-BP, jejím předním akcionářem s téměř pětinovým podílem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK