Bankéři by mohli přijít o část bonusu, navrhuje regulátor EU

29.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 29. července (ČTK) - Bankéři v Evropské unii by mohli přijít o část svého bonusu, pokud kapitálové rezervy jejich banky klesnou pod určitou úroveň. Vyplývá to z návrhu evropského bankovního regulátora. Opatření má podle agentury Reuters pomoci chránit daňové poplatníky před nutností zachraňovat krachující banky.

Vysoké odměny v bankovním sektoru jsou v posledních letech pro mnoho daňových poplatníků trnem v oku. Řada evropských politiků se domnívá, že vysoké odměny motivovaly bankéře k rizikovým obchodům, které dostaly některé významné evropské banky na pokraj kolapsu.

EU již schválila omezení bonusů bankéřů v EU tím, že od příštího roku se vyplácené prémie budou odvíjet od základního platu. Jde o vůbec nejpřísnější omezení platů finančníků na světě. Opatření zároveň umožňuje zvýšit odměny pro významné bankéře až na dvojnásobek základního platu, pokud to schválí akcionáři.

Podle dosavadních pravidel může být až polovina bonusu vyplacena v hotovosti a zbytek v akciích, které si zaměstnanec může nechat proplatit v dalších letech.

Nový zákon umožňuje, aby se pro tuto odloženou část používaly i jiné nástroje, jako jsou například dluhopisy. Evropský bankovní úřad (EBA) dnes navrhl podmínky pro jejich využívání. Návrhy se podle Reuters týkají například toho, kdy musí být takové nástroje odepsány, když se banka dostane do potíží.

Pokud se použijí dluhopisy s podmíněnou směnitelností, takzvané CoCo bondy, šlo by je odepsat, pokud celkový ukazatel kapitálové přiměřenosti banky, takzvaný Tier 1, klesne pod 8,5 procenta. U méně kvalitních dluhopisů by mohl existovat ještě vyšší "spouštěč" na úrovni kolem 10,5 procenta. Bankám to má pomoci regulovat úroveň kapitálu a ochránit daňové poplatníky před nutností platit dluhy bank, jak se to stávalo během nedávné krize.

EBA ale také zkoumá, jestli by nebyla snazší varianta jediné kritické hladiny, kdy by základní ukazatel kapitálové přiměřenosti bank (Core Tier 1) klesl pod minimální úroveň sedmi procent. Transparentní ocenění nástroje použitého v bonusu má zajistit to, že musí být vydán na volném trhu. Pokud bude tento nástroj vydán jenom za účelem bonusu, pak se bude muset řídit dalšími pravidly, například omezením výše dividend.

EBA dnes zahájila veřejnou konzultaci. Závěrečnou podobu pravidel zveřejní příští rok. Závazná budou pro všech 28 členských států bloku. Limity se vztahují na bankéře se základním ročním výdělkem přes 500.000 eur (12,3 milionu Kč), z nichž většina je v Londýně. Česká republika podle nedávno zveřejněné studie EBA o výši výdělků v bankách za rok 2011 žádného bankéře s tak vysokým příjmem neměla.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK