Americké akcie zahájily týden mírným poklesem

29.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 29. července (ČTK) - Americké akcie vstoupily do nového týdne mírným poklesem. Pozornost trhů dnes upoutala trojice dohod mezi velkými firmami, vliv těchto zpráv ale nestačil na to, aby Wall Street po slabé zprávě z realitního trhu v USA posunuly vzhůru.

Dow Jonesův index krátce před polednem místního času (18:00 SELČ) sestoupil o 0,4 procenta na 15.495 bodů. Širší index S&P 500 ztrácel 0,5 procenta na 1683 bodu, zatímco index technologického trhu Nasdaq oslabil o 0,5 procenta na 3596 bodů.

Akcie dnes poklesem reagovaly na zprávu, podle níž počet smluv o koupi starších domů v USA v červnu klesl, a sestoupil tak ze šestiletého maxima z předešlého měsíce.

Zprávy o smlouvách mezi velkými firmami pak Wall Street k růstu nepomohly. O více než šest procent klesly akcie farmaceutické společnosti Perrigo, která se dohodla na převzetí irského konkurenta Elan za 8,6 miliardy dolarů. Akcie americké společnosti Omnicom ale posílily o šest procent v reakci na zprávu, že se firma dohodla na sloučení s francouzskou reklamní agenturou Publicis.

Zvyšoval se i kurz akcií provozovatele obchodních domů s luxusním zbožím Saks, jehož za zhruba 2,4 miliardy dolarů kupuje kanadská distribuční skupina Hudson's Bay.

Trhy čeká rušný týden. Americká vláda ve středu zveřejní první odhad hospodářského růstu USA za druhé čtvrtletí. Ve stejný den končí zasedání měnového výboru americké centrální banky (Fed) a v pátek Washington oznámí červencová čísla o situaci na pracovním trhu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK