Pokles cen ropy se po propadu z minulého týdne zastavil

29.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 29. července (ČTK) - Pokles světových cen ropy se po ztrátovém minulém týdnu dnes zastavil a severomořská ropy Brent mírně zdražila. Ztráty z předchozích dnů pomohlo zastavit narušení dodávek v některých částech světa. Opatrní investoři zároveň vyčkávají na středeční výsledky dvoudenního zasedání měnového výboru americké centrální banky (Fed).

Cena severomořské ropy Brent kolem 18:00 SELČ připsala 24 centů na 107,40 USD za barel. Brent přitom za minulý týden ztratil 0,8 procenta, což byl podle agentury Reuters největší týdenní propad od května. Americká lehká ropa WTI dnes ve stejnou dobu zdražila o tři centy na 104,73 dolaru za barel.

Narušení dodávek v Libyi, Iráku a jinde ve světě z trhu odsálo přes půl milionu barelů ropy denně. U dalších dodavatelů suroviny, jako je třeba africký Súdán, by se podle analytiků mohly dodávky snížit v příštích měsících. Ztráty v produkci ropy ale pomohly podpořit trh, který měl obavy z vyhlídek poptávky po pohonných hmotách v situaci, kdy se zpomaluje růst řady ekonomik včetně čínské.

Představitelé Fedu by ve středu odpoledne měli zveřejnit prohlášení po svém dvoudenním jednání o měnové politice USA. Podle analytika Phila Flynna ze společnosti Price Futures Group v Chicagu bude před tímto prohlášením těžké trh srazit. Příslib Fedu týkající se pokračování jeho politiky na podporu amerického hospodářství by totiž obchodování mohl podpořit.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent září 107,40 107,16 New York - Nymex WTI září 104,73 104,70

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK