Dolar před zasedáním Fedu klesl k hlavním měnám nejníže od června

29.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 29. července (ČTK) - Americký dolar dnes na devizových trzích sestoupil vůči hlavním světovým měnám na nejnižší hodnotu za posledních pět týdnů, později ale mírně zpevnil. Měnu srazila očekávání, že americká centrální banka (Fed) tento týden zopakuje předchozí slib a nebude spěchat se zpřísněním měnové politiky.

Dolarový index vůči koši hlavních světových měn klesl na 81,49 bodu, což je nejníže od 20. června. Pak se ale mírně zotavil a dostal se na 81,75 bodu. Investoři před očekávanými vládními zprávami o vývoji americké ekonomiky kupovali zpět americkou měnu, které se v minulých třech týdnech naopak zbavovali.

Dolar k jenu klesl o 0,4 procenta na 97,78 JPY. Během dne se vyhoupl až na 98,33 JPY, když americká asociace realitních kanceláří zveřejnila zprávu, podle které počet podepsaných smluv na nákup domu v USA v červnu klesl méně, než se čekalo. Euro dnes k dolaru oslabilo o 0,15 procenta na 1,3258 USD.

Ve středu končí dvoudenní zasedání měnového výboru Fedu. Ten by podle analytiků mohl naznačit, že nebude v dohledné době zvyšovat úrokové sazby. To by mohlo vést k dalšímu poklesu kurzu dolaru, trvalejší vliv by to ale mít nemělo. Tento týden se totiž čeká řada statistických údajů, včetně vývoje nezaměstnanosti v USA.

Ekonomové podle agentury Reuters předpokládají, že největší světová ekonomika tento měsíc vytvořila zhruba 185.000 nových pracovních míst. U míry nezaměstnanosti počítají s poklesem na 7,5 procenta z červnových 7,6 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK