Americké akcie mírně klesly, trh čeká na Fed a údaje

29.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 29. července (ČTK) - Americké akcie začaly nový týden mírným poklesem. Wall Street oslabila nepříznivá zpráva z realitního trhu a pozornost investorů se už zaměřuje na nadcházející zasedání centrální banky (Fed) a sérii klíčových údajů z ekonomiky. Dow Jonesův index v závěru oslabil o 0,24 procenta na 15.521,97 bodu. Širší index S&P 500 ztratil 0,37 procenta na 1685,33 bodu. Index technologického trhu Nasdaq klesl o 0,39 procenta na 3599,14 bodu.

Akcie dnes poklesem reagovaly na zprávu, podle níž počet smluv o koupi starších domů v USA v červnu sestoupil ze šestiletého maxima z předešlého měsíce. Zprávy o převzetí irské farmaceutické společnosti Elan americkou Perrigo a spojení velkých reklamních skupin Omnicom a Publicis měly na trh smíšený vliv.

Trh nyní čeká na důležité zprávy. Americká vláda ve středu zveřejní první odhad hospodářského růstu USA za druhé čtvrtletí. Ve stejný den končí zasedání měnového výboru americké centrální banky (Fed) a v pátek Washington oznámí červencová čísla o situaci na pracovním trhu.

Americký dolar na devizovém trhu po sestupu na pětitýdenní minimum vůči hlavním světový měnám oživil zpevnil. Měnu srazila očekávání, že Fed tento týden zopakuje předchozí slib a nebude spěchat se zpřísněním měnové politiky. Investoři ale před očekávanými zprávami o vývoji americké ekonomiky kupovali americkou měnu zpět.

Dolarový index vůči koši hlavních světových měn během dne klesl na 81,49 bodu, minimum od 20. června, v newyorském závěru se ale vrátil na 81,65 bodu. Dolar k euru nakonec posílil o 0,1 procenta na 1,3264 USD. Proti jenu americká měna naopak klesla o 0,4 procenta na 97,84 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK