HN: USA nabízejí půjčku na polovinu dostavby Temelína

30.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. července (ČTK) - Státní Exportní-Importní banka USA nabízí financování až poloviny ceny dostavby Temelína. Jednalo by se o pětadvacetiletou půjčku s úrokem 3,5 procenta. Banka by tak podpořila nabídku americko-japonské společnosti Westinghouse na dostavbu jaderné elektrárny, píšou Hospodářské noviny (HN). Společnost Rosatom Overseas, která v souboji o zakázku zastupuje česko-ruské Konsorcium MIR.1200, již dříve oznámila, že je ochotná financovat 100 procent ceny.

"Je samozřejmě ještě předčasné mluvit o detailech, ale předběžně předpokládáme, že bychom financovali 40 až 50 procent ceny stavby. To je ta úroveň, o které je v tuto chvíli řeč," sdělil HN prezident Exportní-Importní banky Fred Hochberg. Cena za dostavbu třetího a čtvrtého bloku Temelína se odhaduje na 200 až 300 miliard korun.

ČEZ nabídky komentovat odmítá. "S ohledem na probíhající výběrové řízení není možné sdělovat podrobnosti k okruhům, které jsou diskutovány s jednotlivými uchazeči," řekl deníku mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Definitivní rozhodnutí o vítězi tendru, v němž po vyloučení francouzské Arevy zůstávají právě Westinghouse a Konsorcium MIR.1200, mělo podle původních plánů padnout v září. Podle informací z médií se ale zřejmě nejméně o rok opozdí.

Nové bloky by měly více než zdvojnásobit výkon elektrárny, který nyní činí 2000 megawattů. Stavba by měla být dokončena v roce 2025, nové bloky by měly být v provozu 60 let.

mtj

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK