Průmyslová výroba v Japonsku klesla v červnu poprvé za pět měsíců

30.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 30. července (ČTK) - Průmyslová výroba v Japonsku klesla v červnu poprvé za pět měsíců. V meziměsíčním srovnání se propadla o 3,3 procenta a zaznamenala nejvýraznější oslabení za více než dva roky. Oznámilo to dnes japonské ministerstvo hospodářství, obchodu a průmyslu.

Ekonomové podle ankety agentury Reuters pokles v červnu čekali, ale jen o 1,8 procenta. Snížila se produkce automobilů a polovodičů, zejména proto, že firmy chtěly zabránit růstu zásob.

Ekonomové však předpokládají tento měsíc oživení průmyslu a s ohledem na příznivý vývoj trhu práce také čekají zlepšování celé ekonomiky. Pro červenec odhadují japonští výrobci podle ankety ministerstva růst produkce o 6,5 procenta, v srpnu ale podle nich nastane opět mírný pokles.

Dnešní další údaje z trhu práce ukázaly. že míra nezaměstnanosti v zemi klesla na 3,9 procenta, nejníže od října 2008. Poměr volných pracovních míst k počtu žadatelů o práci vzrostl na 0,92, což znamená, že na deset žadatelů připadá více než devět míst.

Japonská ekonomika rostla v prvním čtvrtletí celoročně přepočteným tempem 4,1 procenta a zaznamenala nejrychlejší růst mezi velkými vyspělými ekonomikami světa. Podpořilo ji razantní uvolnění japonské měnové politiky po nástupu vlády premiéra Šinza Abeho. V dalším průběhu roku se ale čeká nepříznivý vliv útlumu v Číně, pokračující recese v Evropě a možného omezování podpůrné měnové politiky v USA.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK