Spotřebitelská nálada v Německu je nejvyšší za šest let

30.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 30. července (ČTK) - Nálada mezi německými spotřebiteli nadále roste a znovu překročila nové maximum od září 2007. Uvedl to dnes výzkumný institut GfK. Zlepšování spotřebitelské důvěry je velmi dobrou zprávou pro největší evropskou ekonomiku, protože posiluje očekávání, že domácnosti budou více utrácet, a podpoří tak ekonomický růst země.

Index, který předpovídá spotřebitelskou náladu pro příští měsíc, vzrostl na sedm bodů z červencové úrovně 6,8 bodu a 5,8 bodu před rokem. Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali, že index stoupne na 6,9 bodu. Kladná hodnota ukazatele signalizuje meziroční růst soukromé spotřeby.

"Jak konečně léto dorazilo do Německa, není to jen teplota, ale také nálada spotřebitelů, které tento měsíc rostly," uvedla GfK v prohlášení. "Přetrvávající stabilní vyhlídky zaměstnanosti a mírná inflace jsou důvodem k optimismu, že dále poroste." To posiluje i naděje vlády, že by výdaje německých domácností mohly vyrovnat slabší vývoz.

Němečtí spotřebitelé dávají obvykle přednost spoření. V červenci však byli ochotni utrácet, protože úrokové sazby, které jim nabízejí banky jsou nyní rekordně nízké, nižší než inflace. Ochota spotřebitelů utrácet byla v červenci nejvyšší za 18 měsíců. Průzkum rovněž ukázal, že velká část Němců se domnívá, že je nyní dobrý čas pro velké nákupy, jako nákupy domů, nebo pro renovaci domů.

Čtvrtý měsíc za sebou Němci také očekávají, že se v nejbližším roce zlepší jejich osobní finanční situace. Přispívá k tomu stabilní pracovní trh. Německo je jedinou evropskou zemí, kde se míra nezaměstnanosti ve srovnání s obdobím před globální finanční krizí snížila, poznamenal GfK. Mzdy v zemi také rostou, což zvyšuje kupní sílu obyvatel.

Německo se v prvním čtvrtletí těsně vyhnulo recesi a jeho ekonomika mírně vzrostla, téměř výhradně díky výdajům spotřebitelů. Spotřebitelé by mohli být motorem ekonomického růstu i nadále díky dohodám o vysokém růstu mezd v průmyslových odvětvích.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK