Čistý zisk Pfizeru se ve druhém čtvrtletí zvýšil čtyřnásobně

30.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 30. července (ČTK) - Největší světová farmaceutická společnost Pfizer ve druhém čtvrtletí zvýšila čistý zisk na 14,1 miliardy dolarů (274,7 miliardy Kč). Byl to více než čtyřnásobek ve srovnání se stejným obdobím loni. Společnosti podle jejího dnešního oznámení k lepším výsledkům pomohlo mimo jiné urovnání patentového sporu. Pfizer v současnosti uvažuje o rozdělení svých obchodních aktivit.

Bez započtení jednorázových nákladů činily příjmy na akcii ve druhém čtvrtletí 56 centů. Překonaly tak odhady analytiků, kteří v průzkumu agentury Bloomberg v průměru předpokládali příjmy o jeden cent nižší.

Tržby společnosti ale za očekáváními mírně zaostaly a klesly o sedm procent na skoro 13 miliard USD. Příjmy z prostředků na léčbu rakoviny v divizi hlavních léčiv ve druhém čtvrtletí však stouply o 28 procent, zčásti i kvůli novým produktům jako Inlyta nebo Xalkori.

Pfizer v pondělí podle agentury Reuters oznámil, že plánuje rozdělit své obchodní aktivity na dvě části pro značkové výrobky a na třetí část pro generická léčiva. Generické léky jsou kopie přípravků s prošlou patentovou ochranou, které jsou obvykle levnější než originální léky.

Podle generálního ředitele Iana Reada by nový model mohl pomoci oživit byznys se stěžejními léčivy, která stojí na inovacích, a maximalizovat využití kapitálu. Společnost již dříve prodala divizi dětské výživy.

Pfizer, mezi jehož produkty patří mimo jiné přípravek na podporu mužské potence Viagra, je podle tržeb největším výrobcem léků na světě. Českou pobočku otevřel v roce 1993.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK