Ekonomická nálada v eurozóně je nejvyšší za 15 měsíců

30.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 30. července (ČTK) - Ekonomická nálada v eurozóně se v červenci dále zlepšila a je nejlepší za 15 měsíců. Lepší byla nálada ve všech čtyřech největších ekonomikách, což posiluje naději na blízký konec recese v regionu, která trvá již tři roky. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila Evropská komise

Index ekonomické nálady se proti předchozímu měsíci zvýšil o 1,2 bodu na 92,5 bodu, nejvýše od dubna 2012. Mírně však zaostal za očekáváním analytiků, kteří čekali jeho růst až na 92,6 bodu.

"Další jasné oživení ekonomické nálady na 15měsíční maximum podporuje naději, že ekonomická aktivita v eurozóně se stabilizovala a mohla by vykázat v druhé polovině roku nepatrný růst," komentoval výsledky ekonom IHS Global Insight Howard Archer.

Nálada byla lepší ve všech oblastech, vyjma stavebnictví. Z pěti největších ekonomik se zhoršila pouze v Nizozemsku.

Eurozóna je nyní v nejhorší recesi ve své historii. Růst důvěry je sice pozitivní zprávou, někteří ekonomové však varují, že šanci na ekonomické oživení nadále omezují rekordně vysoká nezaměstnanost a přísná úsporná opatření v některých zemích, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK