Reuters: Řecko uvolnilo cestu k privatizaci monopolu OPAP

30.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 30. července (ČTK) - Řecko se dnes dohodlo s konsorciem v čele se státním sázkovým monopolem OPAP na provozování státních loterií. Agentuře Reuters to sdělil nejmenovaný vysoce postavený činitel, který se na jednání podílel. Dohoda v hodnotě 190 milionů eur (4,9 miliardy Kč) podle Reuters otevírá cestu k prodeji státního podílu v OPAP, jehož převzetí chce dokončit česko-řecká investiční skupina Emma Delta. Jejím členem je mimo jiné český investor Jiří Šmejc.

Konsorcium vedené OPAP zahrnuje coby menšinové partnery dodavatele herních systémů, a to firmy Intralot a Scientific Games. Konsorcium bude loterie provozovat 12 let, napsal Reuters.

Spory o poplatky, které bude OPAP platit svým partnerům za technologie a tiskařské služby, komplikovaly prodej třetinového podílu řeckého státu v OPAP investiční skupině Emma Delta. Atény s ní dohodu o prodeji svého podílu v OPAP sjednaly počátkem května za 652 milionů eur.

Potíže při privatizaci OPAP by pro řeckou vládu představovaly další vážný problém. Jde totiž o první velkou privatizaci, kterou po Aténách požadují mezinárodní věřitelé v rámci svého záchranného programu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK