Bance Santander i přes horší výsledky v Jižní Americe stoupl zisk

30.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 30. července (ČTK) - Španělské bance Santander stoupl ve druhém čtvrtletí čistý zisk na 1,1 miliardy eur (28,4 miliardy Kč) ze 123 milionů eur (3,17 miliardy Kč), které vydělala před rokem. Společnosti k lepším výsledkům pomohlo snížení odpisů ke krytí špatných hypotečních úvěrů, potýkala se ale s nižším příjmy v Latinské Americe a na domácím trhu zasaženém recesí. Santander je podle tržní kapitalizace největší bankou v eurozóně.

Čistý zisk skupiny za celé první pololetí dosáhl 2,26 miliardy eur. Bylo to o 29 procent víc než ve stejném období loni a zároveň zhruba stejně, co společnost vydělala v celém uplynulém roce.

První pololetí ale bylo pro skupinu slabší v Latinské Americe, kde čistý zisk od ledna do června klesl o 16 procent. Jižní Amerika je přitom pro společnost důležitým motorem růstu a firmě odtud plyne polovina příjmů.

V Evropě a ve Španělsku na hospodářské výsledky dolehly nízké úrokové sazby. Na domácím trhu se čistý úrokový výnos, tedy rozdíl mezi výnosy z úvěrů a úroky placenými z vkladů, v prvním pololetí propadl skoro o 17 procent.

Bance ve druhém čtvrtletí pomohlo oživení v Británii, Portugalsku a na jiných trzích. Podíl špatných úvěrů na celkovém objemu úvěrů se však v tomto období zvýšil na 5,18 procenta ze 4,46 procenta v březnu, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK