Střadatelé Bank of Cyprus přijdou o 47,5 pct vkladů nad 100.000

30.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Nikósie 30. července (ČTK) - Velcí střadatelé v kyperské bance Bank of Cyprus přijdou o 47,5 procenta svých vkladů nad 100.000 eur (téměř 2,6 milionu korun). Místo těchto peněz obdrží akcie banky. Oznámila to dnes kyperská centrální banka. Zabavení části vkladů a využití těchto peněz na posílení kapitálu banky bylo podmínkou pro získání záchranného úvěru, na kterém se Kypr letos dohodl s Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem.

Vláda již dříve rozhodla, že na akcie přemění 37,5 procenta nepojištěných vkladů u největší banky na Kypru. Dalších 22,5 procenta zatím zůstalo zablokováno jako rezerva, pokud by se ukázalo, že tato částka nebude stačit, a střadatelé k těmto penězům neměli přístup. Současná částka je již konečná a kyperská centrální banka současně oznámila, že zbývajících 12 procent ze zmrazených vkladů bude uvolněno, napsala agentura Reuters.

Kypr se v březnu dohodl s mezinárodními věřiteli na záchranném úvěru v objemu deset miliard eur (téměř 260 miliard Kč). Dohodu však doprovázejí přísné podmínky, včetně zabavení části vkladů v kyperských bankách a redukce přebujelého bankovního sektoru.

Kypr zatím neupřesnil, jak velkou částku od střadatelů banka obdrží. Agentura Reuters již dříve uvedla, že majitelé účtů s vysokými vklady ve dvou největších kyperských bankách mohou přijít kvůli restrukturalizaci bank až o 8,3 miliardy eur. Celkově mají investoři, tedy střadatelé, majitelé dluhopisů a akcionáři, dvou největších kyperských bank přispět k restrukturalizaci bankovního sektoru odhadem částkou až 10,6 miliardy eur.

Kyperský bankovní sektor se dostal do problémů hlavně kvůli loňské restrukturalizaci řeckého dluhu, která byla součástí druhého záchranného balíku pro Řecko od eurozóny a MMF. Kyperské banky přišly celkem o čtyři miliardy eur, což odpovídá zhruba 22 procentům kyperského hrubého domácího produktu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK