Pojišťovny zatím evidují z bouřek stovky spíše drobných škod

30.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. července (ČTK) - Tuzemské pojišťovny evidují aktuálně stovky pojistných událostí způsobených pondělními prudkými bouřkami. Většinou jde o drobnější škody, mezi kterými dominují zatopené sklepy, poškozené střechy či škody na motorových vozidlech způsobené především popadanými větvemi ze stromů. Škody jdou do milionů korun. Pojišťovny očekávají, že počet škod bude růst až na několik tisíc. Vyplývá to z ankety ČTK.

"Většinou šlo o drobné škody v jednotlivé výši 10.000 až 30.000 korun, za to ve větším množství. V tuto chvíli máme přibližně 300 hlášení, očekáváme, že celkem jich bude přibližně dvakrát tolik. Většinou šlo o poškození zahradních nábytků, konstrukcí střech, výjimečně stržená pergola," uvedl tiskový mluvčí ČSOB Pojišťovny Petr Milata.

Česká pojišťovna podle informací z dnešního rána očekává zhruba 2000 škod. Postižené jsou zejména lokality ve východních, severních a západních Čechách, stejně tak ve Středočeském kraji a v Praze. "Předpokládáme rovněž zhruba 400 pojistných událostí z podnikatelského pojištění. Výši škod odhadujeme v řádech milionů korun," uvedl mluvčí pojišťovny Jan Marek.

Ten upozornil, že podobná situace nastala i v loňském létě, kdy Česká pojišťovna za dobu prázdnin v souvislosti s bouřkovou činností evidovala na 13.000 pojistných událostí za 700 milionů korun. Tehdy krupobití poškodilo více než tisícovku aut a zničilo také úrodu za více než 400 milionů korun.

Pojišťovna Allianz zatím přijala více než stovku hlášení klientů. Klienti hlásí podle mluvčí Dagmar Koutské škody napříč celou republikou. "Pojistné události jsou pestré - jde o poškozené střechy a okna od krup, dále zatopené a zabahněné sklepy, újmy na domech a zahradních stavbách po popadaných stromech a samozřejmě i poškozená vozidla od krup a padajících předmětů. Klienti hlásili také poškozenou elektroniku kvůli přepětí," uvedla.

Podle mluvčího Generali Jiřího Cívky pondělní bouřky a přívalové deště, které byly na řadě míst doprovázeny silným větrem a krupobitím, budou mít podle odhadů likvidátorů Generali na svědomí stovky škod za miliony korun. "Celkový účet mohou negativně ovlivnit případné zemědělské škody," uvedl Cívka.

Klienti Generali zatím podle něj nahlásili minimum škod. "Vzhledem k období dovolených lze předpokládat, že o řadě škod nemají lidé dosud tušení, protože se například nacházejí na dovolené mimo republiku. Navíc podle letitých zkušeností hlásí klienti škody způsobené řáděním přírodních živlů s tří a vícedenním zpožděním," dodal.

Pojišťovna UNIQA zatím eviduje desítky hlášených škod. Většina z nich ale není velkých, jde o zatopené sklepy nebo škody způsobeném padajícími stromy. "Nejvíce škod je z oblasti jižních a středních Čech," uvedla mluvčí pojišťovny Eva Svobodová.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK