Inflace v Německu byla v červenci nejvyšší od počátku roku

30.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 30. července (ČTK) - Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen v Německu v červenci zrychlilo na 1,9 procenta z červnových 1,8 procenta a bylo nejvyšší od počátku letošního roku. Vyplývá to z prvního, rychlého odhadu, který dnes zveřejnil spolkový statistický úřad.

Navzdory zrychlení zůstává inflace i nadále pod dvouprocentním limitem stanoveným Evropskou centrální bankou jako strop cenové stability. Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali, že inflace naopak mírně zpomalí na 1,7 procenta.

Ve srovnání s předchozím měsícem se ceny zvýšily o 0,5 procenta. V červnu rostly jen o 0,1 procenta. Důvodem byly vyšší ceny potravin a energií.

Podle údajů harmonizovaných s metodikou výpočtu Evropské unie meziměsíčně spotřebitelské ceny stouply o 0,4 procenta. Meziroční inflace zůstala na červnových 1,9 procenta.

Rychlý odhad inflace vychází z údajů od šesti ze 16 spolkových zemí, ve kterých žije více než polovina populace. Konečné údaje o červencové inflaci zveřejní statistický úřad 13. srpna.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK