MZe zaslalo EU ke schválení návrh na pomoc farmám po povodních

30.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. července (ČTK) - Ministerstvo zemědělství (MZe) zažádalo Evropskou komisi o odsouhlasení finanční pomoci subjektům, které poškodily povodně na začátku letošního června, informovala dnes mluvčí úřadu Dana Večeřová. Po schválení komisí by mělo být českým zemědělcům, lesníkům a myslivcům či rybářům vyplaceno 763 milionů korun.

"Doufám, že ze strany Evropské komise obdržíme souhlasné stanovisko v co nejkratším možném termínu, aby se finanční prostředky vyčleněné na výše uvedené účely dostaly k postiženým subjektům co nejdříve," uvedl ministr Miroslav Toman.

Zásady, které ministerstvo do Bruselu zaslalo stanoví podmínky pro poskytování dotací v zemědělství, lesnictví i rybářství. Po jejich schválení budou žádosti vyřizovat Agenury pro zemědělství a venkov spadající pod MZe. Pro kompenzaci škod v zemědělství bude k dispozici 685 milionů korun, na škody v lesním hospodářství a myslivosti 28 milionů Kč a na škody na majetku rybářů 50 milionů korun.

Vláda minulý týden schválila kvůli kompenzacím povodňových škod navýšení letošního rozpočtu MZe o 2,1 miliardy korun. Největší část požadovaných peněz, 1,350 miliardy korun, má být určena na odstranění škod na vodohospodářské infrastruktuře. Peníze by podle Tomana mělo ministerstvo získat mimo jiné z rezerv rozpočtu. Celkové škody, které vodní živel napáchal na zemědělském, lesním a státním vodohospodářském majetku ministerstvo vyčíslilo na 3,28 miliardy korun.

Například v sousednímu Německu Evropská komise již začátkem července schválila plánovanou státní pomoc ve výši 600 milionů eur (15,6 miliardy Kč) pro tamní zemědělce. Pomoc by mohla zemědělcům uhradit až 100 procent ušlých příjmů v letošním a příštím roce, nebo pokrýt škody na budovách, zařízeních, úrodě a zvířatech, uvedla agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK