JPMorgan finančně urovná obvinění z manipulace s cenou elektřiny

30.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 30. července (ČTK) - Americká banka JPMorgan Chase & Co zaplatí 410 milionů dolarů (kolem osmi miliard Kč), aby urovnala obvinění z manipulace s cenou elektřiny. Tamní Komise pro regulaci energetického trhu (FERC) tvrdí, že divize JPMorgan Ventures Energy v minulosti při aukcích elektřiny používala "manipulativní" metody, aby dosáhla vyšších prodejních cen.

JPMorgan Ventures Energy se stala jedním z největších obchodníků s elektřinou ve Spojených státech, když banka JPMorgan Chase v roce 2008 převzala konkurenta Bear Stearns.

Mluvčí JPMorgan upozornil, že dohoda o urovnání nebude mít dopad na budoucí zisky, protože banka si pro tento případ již dříve vytvořila finanční rezervu.

JPMorgan je podle aktiv největší bankou ve Spojených státech. Firma ve druhém čtvrtletí zvýšila čistý zisk téměř o třetinu na 6,5 miliardy dolarů. Generální ředitel Jamie Dimon letos podle agentury Reuter učinil kroky k vyřešení několika vládních vyšetřování a k nápravě problémů, které regulační orgány v bance odhalily.

Americký Senát v březnu podrobil banku ostré kritice kvůli ztrátě 6,2 miliardy dolarů, kterou firmě loni způsobil obchodník přezdívaný "londýnská velryba". Banka podle zprávy senátní komise ignorovala rizika a snažila se ztrátu zatajit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK