Důvěra amerických spotřebitelů v červenci klesla

30.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 30. července (ČTK) - Důvěra amerických spotřebitelů v jejich ekonomiku v červenci klesla. Stále však byla lepší než před rokem a zůstávala nedaleko nejvyšší úrovně za více než pět let, které dosáhla v červnu. Ukázala to dnešní zpráva americké výzkumné organizace Conference Board.

Důvěra spotřebitelů v ekonomiku patří k pozorně sledovaným ukazatelům, protože spotřebitelské výdaje za zboží a služby představují asi 70 procent ekonomické aktivity Spojených států.

Index důvěry se v červenci snížil na 80,3 bodu z červnových 82,1 bodu. Zaostal tak za očekáváním analytiků, kteří předpokládali, že hodnota indexu zůstane na původně uváděné červnové hladině 81,4 bodu, který pak organizace upravila směrem vzhůru.

Ukazatel důvěry zůstává v posledních letech s výjimkou několika dočasných vzestupů pod úrovní 90 bodů. Nad ní se pohyboval do konce roku 2007, kdy začala poslední ekonomická recese.

Optimismus Američanů klesl, pokud jde o vyhlídky ekonomiky v krátkodobé perspektivě. V hodnocení současné situace však Američané tak pesimističtí nebyli. Index, který vypovídá o tom, jak lidé hodnotí současnou situaci, stoupl z červnových 68,7 bodu na 73,6 bodu. To je podle agentury Reuters nejvyšší hodnota od května 2008.

Nedávno zveřejněné výsledky průzkumu Reuters a Michiganské univerzity ukázaly, že důvěra amerických spotřebitelů v červenci vzrostla nejvýše za šest let. Index důvěry podle tohoto průzkumu vzrostl na 85,1 bodu, a ocitl se tak nejvýše od července 2007.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK