EK schválila státní pomoc pro PSA Peugeot Citroën

30.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 30. července (ČTK) - Evropská komise dnes schválila státní pomoc v podobě záruk za úvěry v objemu až sedmi miliard eur (180 miliard Kč), kterou si loni pro svou finanční divizi dojednala automobilka PSA Peugeot Citroën. Komise podle agentury DPA pomoc odsouhlasila poté, co automobilka slíbila, že v případě růstu prodeje aut bude platit vyšší úroky.

Komise dospěla k závěru, že restrukturalizační plán automobilky pomůže obnovit životaschopnost podniku, aniž by mu poskytl nepoctivé výhody. "Poskytuje to skupině PSA šanci na nový začátek na zdravých základech," uvedl evropský komisař pro hospodářskou soutěž Joaquín Almunia.

PSA patří mezi podniky, na které měl největší dopad kolaps evropského automobilového trhu. Firma chce do konce příštího roku zastavit ztráty, které se pohybují kolem 200 milionů eur měsíčně, a do roku 2015 plánuje návrat k zisku.

Automobilka PSA hodlá v rámci restrukturalizačního plánu propustit ve Francii zhruba 8000 zaměstnanců. Předpokládá také, že uzavře továrnu v Aulnay-sous-Bois na severním předměstí Paříže. Celosvětový prodej automobilky se loni kvůli slabé poptávce v Evropě propadl o 16,5 procenta na 2,97 milionu vozů.

PSA Peugeot Citroën je po německém Volkswagenu druhým největším výrobcem aut v Evropě. Firma působí také v České republice, kde má společný podnik TPCA s japonskou automobilkou Toyota.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK