Čistý zisk koncernu BP za druhé čtvrtletí zaostal za odhady

30.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 30. července (ČTK) - Britská těžební skupina BP vytvořila ve druhém čtvrtletí čistý zisk dvě miliardy dolarů (asi 38,9 miliardy Kč). Dostala se tak ze ztráty, kterou utrpěla ve stejném období loni. Analytici ale předpokládali, že hospodářské výsledky budou lepší. Firma dnes uvedla, že se musela vyrovnávat s nižšími cenami ropy, vyššími daněmi a poklesem příjmů ze svých aktivit v Rusku. BP je druhou největší evropskou firmou na těžbu ropy a zemního plynu.

Analytici v průzkumu společnosti Factset předpokládali, že čistý zisk dosáhne 2,56 miliardy dolarů. Loni ve stejném období firma hospodařila se ztrátou 1,5 miliardy USD.

BP zároveň zvýšila objem rezerv na následky ropné havárie v Mexickém zálivu z roku 2010, a celkovou částku zvýšila o zhruba 200 milionů dolarů na 42,4 miliardy USD. Z těchto celkových rezerv uložených stranou vyhradila 9,6 miliardy USD na urovnání žádostí na náhradu škod, což je zvýšení o 1,4 miliardy USD.

BP ale také uvedla, že fond, který založila k výplatě náhrad po více než tři roky staré katastrofě, bude během příštích tří měsíců "zcela využit". Ve fondu původně bylo 20 miliard dolarů, nyní v něm podle zpravodajského serveru BBC zbývá jen 300 milionů dolarů. Lhůta, do kdy mohou poškozené společnosti požádat o náhradu ušlých zisků v souvislosti s havárií, uplyne příští rok v dubnu.

BP tvrdí, že jakmile peníze ve fondu dojdou, půjdou další požadavky o odškodnění rovnou na vrub budoucích příjmů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK