Čistý zisk Volkswagenu se v pololetí propadl téměř o polovinu

30.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Wolfsburg 30. července (ČTK) - Čistý zisk německé automobilky Volkswagen se v prvním pololetí meziročně propadl o téměř 46 procent na zhruba 4,8 miliardy eur (124 miliard Kč). Ve stejném loňském období výsledky podpořil příznivý dopad převzetí výrobce sportovních automobilů Porsche, upozornila agentura DPA. Součástí skupiny Volkswagen je rovněž mladoboleslavská Škoda Auto.

Provozní zisk klesl téměř o 12 procent na 5,8 miliardy eur. Firma nicméně potvrdila, že v celém letošním roce počítá s dosažením provozního zisku na loňské úrovni.

Tržby se zvýšily o 3,5 procenta na 98,7 miliardy eur. Firma nadále předpokládá, že v celém tomto roce dodá rekordní počet automobilů, ačkoliv není "zcela imunní" vůči slábnoucí poptávce na klíčových trzích.

Společnost již dříve oznámila, že v prvním pololetí zvýšila celosvětový prodej meziročně o 5,5 procenta na rekordních 4,7 milionu vozů, a to navzdory slabé poptávce v Evropě. V samotném červnu se tempo růstu prodeje zvolnilo na 3,7 procenta.

Volkswagen je největší automobilkou v Evropě a do roku 2018 se hodlá stát největším výrobcem automobilů na světě. Firmě se daří zvyšovat prodej díky silnému růstu poptávky v Číně a ve Spojených státech.

Škoda Auto tento měsíc oznámila, že v prvním pololetí dodala zákazníkům 464.600 vozů, což představuje meziroční pokles o téměř šest procent. Součástí koncernu Volkswagen jsou i značky Audi, Bentley, Bugatti, Lamborghini nebo Seat. Loni firma převzala rovněž výrobce sportovních vozů Porsche.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK