Tisk: Toyota letos jako první vyrobí přes deset milionů vozů

30.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 30. července (ČTK) - Japonská společnost Toyota Motor se letos stane první automobilkou v historii, jejíž roční produkce překročí deset milionů vozů. Uvedl to dnes japonský podnikatelský list Nikkei. Toyota podle listu při pátečním zveřejnění čtvrtletních výsledků představí výrobní plán, který bude na letošní rok počítat s produkcí 10,1 milionu vozů. Plánovaná produkce zahrnuje i divize Daihatsu Motor a Hino Motors, upozorňuje agentura Reuters.

Toyota loni zvýšila celosvětový prodej o téměř 23 procent na rekordních 9,75 milionu vozů. Vystřídala tak v čele světového trhu svého amerického konkurenta General Motors (GM), jehož prodej vzrostl asi o tři procenta na zhruba 9,3 milionu vozů.

Vedoucí pozici na trhu si Toyota udržela i v letošním prvním pololetí, ačkoli jí prodej meziročně klesl o 1,2 procenta na 4,91 milionu vozů. Toyota automobilku GM v čele světového prodeje aut poprvé vystřídala už v roce 2008. General Motors byl do té doby světovým lídrem trhu zhruba 70 let.

V roce 2011 získal tento americký výrobce prvenství dočasně zpět, ovšem hlavně kvůli problémům Toyoty v důsledku ničivého zemětřesení v Japonsku a kvůli masivnímu stahování jejích aut do servisů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK