Akcie v USA díky technologickým firmám převážně rostly

31.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 31. července (ČTK) - Růst technologických společností pomohl v úterý k zisku indexům S&P 500 a Nasdaq. Hlavní index Dow Jones však nepatrně klesl. Největší ztráty si připsaly producenti uhličitanu draselného.

Index Dow Jones oslabil o 1,38 bodu, tedy 0,01 procenta, na 15.520,59 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 stoupl o 0,63 bodu, čili 0,04 procenta, na 1685,96 bodu. Index technologického trhu Nasdaq posílil o 17,33 bodu, neboli 0,48 procenta, na 3616,47 bodu.

Akcie sociální sítě Facebook zpevnily o 6,2 procenta a uzavřely blízko hodnoty 38 dolarů, což byla cena určená pro primární nabídku, akciím se však zatím nikdy nepodařilo této ceny dosáhnout. Facebook rovněž patřil v úterý k nejvíce obchodovaným titulům na burze. Firma těží z příznivých výsledků hospodaření zveřejněných minulý týden.

Čtvrtletní výsledky hospodaření pomohly vzhůru akciím farmaceutické firmy Pfizer. Vysoké ztráty však zaznamenaly výrobci uhličitanu draselného, zvaného potaš. Důvodem byly zprávy o změnách v sektoru, které zřejmě povedou k poklesu cen. Akcie firmy Mosaic oslabily o 17,3 procenta, Interpid Potash ztratil 28,6 procenta a Potasch Corp. 16,5 procenta.

Trhy se nyní soustředí na zasedání měnového výboru centrální banky USA (Fed). Banka by v prohlášení zveřejněném dnes po ukončení dvoudenního zasedání mohla naznačit, kdy začne omezovat svůj program nákupu dluhopisů. Další důležitou zprávou dnes budou údaje o vývoji hrubého domácího produktu USA za druhé čtvrtletí. Analytici čekají zpomalení růstu na jedno procento z 1,8 procenta v prvním čtvrtletí.

Dolar v úterý posiloval v naději, že by Fed mohl začít omezovat svůj program nákupu dluhopisů ještě letos. Omezení programu zvýší atraktivitu dolaru pro investory. Dolaru by měla pomoci i zpráva o ekonomickém růstu. Navzdory zpomalení růstu totiž americká ekonomika roste rychleji, než většina dalších předních světových ekonomik.

V závěru obchodování byl kurz eura k dolaru téměř beze změny, činil 1,3264 USD. Dolar k jenu stoupl o 0,1 procenta na 98,04 JPY. Dolarový index, který měří výkon dolaru ke koši šesti hlavních měn, vzrostl o 0,3 procenta na 81,864 bodu, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK