USA a lichtenštejnská banka urovnaly spor kvůli daňovým únikům

31.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 31. července (ČTK) - Nejstarší lichtenštejnská banka Liechtensteinische Landesbank AG (LLB) se dohodla s federálními prokurátory v USA na urovnání sporu kvůli podezření, že pomáhala americkým klientům k daňovým únikům. Banka v rámci urovnání přizná vinu a zaplatí 23,8 milionu USD (463,6 milionu Kč). USA výměnou zastaví trestní stíhání banky. Vyplývá to z prohlášení zveřejněného v noci na dnešek.

Banka se sídlem ve Vaduzu byla vyšetřována nejméně od roku 2011. Podle vlády měly u banky v roce 2006 američtí daňoví poplatníci více než 900 účtů a na nich uloženo přes 340 milionů USD. Banka podle USA pomohla v letech 2001 až 2011 k daňovým únikům významnému počtu amerických daňových poplatníků.

Urovnání je dalším krokem v úsilí Spojených států zničit tzv. daňové ráje, které napomáhají jednotlivcům v ukrývání peněz a vyhýbání se daňovým povinnostem.

"Toto řešení představuje pro LLB definitivní konec případu zdanění v USA," uvedla banka v prohlášení. V rámci dohody LLB přiznala, že pomáhala některým svým klientům z USA k daňovým únikům prostřednictvím nehlášených účtů.

Dohoda LLB o zastavení stíhání je podle amerických daňových právníků mnohem lepší, než jakou nabídly USA v rámci předchozích urovnání. V urovnání se švýcarskou bankou UBS v roce 2009 se banka dohodla na odloženém stíhání. To znamená, že pokud nebudou splněny určité podmínky vypořádání, mohou prokurátoři případ znovu otevřít.

Dohoda je "odrazem bezprecedentní povahy spolupráce banky", komentoval výsledky právní zástupce USA Preet Bharara, který koordinoval urovnání s americkým ministerstvem spravedlnosti a daňovým úřadem. Podle jednoho z právníků nyní finanční poradci z Lichtenštejnska začnou posílat americkým úřadům informace o jménech a účtech amerických klientů, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK