Koruna dopoledne stagnovala k euru, k dolaru mírně zpevnila

31.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 31. července (ČTK) - Koruna dnes dopoledne stagnovala k euru a držela tak své zisky z předchozího dne. K dolaru ve srovnání s úterním závěrem zpevnila o šest haléřů. V 10:10 byla česká měna na 25,80 Kč/EUR a 19,43 Kč/USD. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

Podle analytika Patria Online Tomáše Vlka kalendář tuzemských událostí neslibuje na dnešek nic zajímavého, ve čtvrtek ale jedná Česká národní banka a je možné, že kurz koruny to ovlivní. "Ačkoli od banky žádnou akci nečekáme, kurz koruny by kvůli nejistotě měl být tlačen spíše vzhůru," uvedl Vlk.

Při porovnání s ostatními měnami středoevropského regionu je na tom stagnující koruna podle Vlka nejlépe. "Forint i zlotý ztrácejí. Negativně na ně může působit vývoj akcií, v případě forintu je tu navíc stále otázka konverze úvěrů v cizích měnách, o které vláda ještě nezveřejnila další detaily," upozornil.

Euro mírně posílilo k dolaru na 1,3280 USD/EUR. Kurz celkově však zůstává už několik dní na stejné hladině. Počínaje dneškem budou ovšem zveřejněny první ze série důležitých dat. Předběžné údaje o inflaci v eurozóně by podle Vlka ještě neměly mít na trhy příliš velký vliv, větší pozornosti se dostane údajům z amerického trhu práce a nejdůležitější událostí bude výsledek jednání centrální banky USA (Fed).

"Právě nejistotu před jednáním vidíme jako hlavní důvod pro nevýrazný pohyb eurodolaru v posledních dnech," dodal analytik.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK