Zisk výrobce elektroniky Panasonic ve čtvrtletí prudce rostl

31.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 31. července (ČTK) - Japonskému výrobci spotřební elektroniky Panasonic stoupl v prvním fiskálním čtvrtletí čistý zisk více než osminásobně na 107,8 miliardy jenů (21,5 miliardy Kč) z loňských srovnatelných 12,8 miliardy JPY. Hospodaření podpořil slabší jen a mimořádný zisk způsobený změnou ve firemním systému penzijního pojištění.

Ze změny penzijního systému firma zaúčtovala mimořádný zisk 79,8 miliardy jenů. Tržby se za duben až červen zvýšily o jedno procento na 1,82 bilionu jenů. Prodej v zahraničí stoupl o osm procent, na domácím trhu však klesl o šest procent. Japonsko má na celkových tržbách téměř poloviční podíl.

Firma vyrábí televizory Viera či digitální fotoaparáty Lumix. V poslední době se však potýká s poklesem cen a slabým prodejem v Japonsku. Začala se proto zbavovat některých neziskových aktivit. Firma se také stále více odvrací od spotřební elektroniky k jiným aktivitám, jako jsou baterie a solární panely.

Panasonic dodal, že tržby jeho divize ekologických řešení stouply o šest procent a zisk více než trojnásobně. Divize se zaměřuje na energeticky úsporné produkty, jako jsou solární panely a LED žárovky.

Firma rovněž potvrdila, že za celý fiskální rok do konce března 2014 očekává čistý zisk 50 miliard jenů. Loni hospodařila se ztrátou 754,25 miliardy jenů. Tržby se však mají mírně snížit o 1,4 procenta na 7,2 bilionu jenů, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK