Zelený: ČD musí zastavit zadlužování a investovat do vozidel

31.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 31. července (ČTK) - České dráhy musí podle nově jmenovaného generálního ředitele Dalibora Zeleného především zastavit zadlužování společnosti. Současně je podle něho ale nutné zajistit obnovu zastaralého vozidlového parku, zejména na méně vytížených rychlíkových tratích v osobní dopravě. V nákladní dopravě je pak potřeba hledat nové obchodní příležitosti a prověřit možnost posílit postavení ČD Carga prostřednictvím spojení s jeho slovenským protějškem, uvedl dnes na setkání s novináři.

"Chtěli bychom v oblasti osobní dopravy zajistit zastavení zadlužování naší firmy především cestou hledání jiných možností, jak získat investiční prostředky, a to přehodnocením starých a nedokončených investičních záměrů, aby bylo na to, co potřebujeme," řekl Zelený. Přehodnotit by se tak mohl záměr pořídit dalších osm rychlovlaků Railjet, jejichž nákup za zhruba 2,8 miliardy schválila koncem června dozorčí rada.

Vozidel schopných zajistit mezinárodní dálkovou dopravu mají České dráhy podle Zeleného dostatek. Chybí naopak vozidla, která by cestujícím zajistila komfort odpovídající 21. století i na méně využívaných tratích, kde v současnosti jezdí zejména desítky let staré vagony.

V nákladní dopravě bude potřeba posílit obchodní oddělení Carga. "Zahájíme novou obchodní iniciativu, kterou chceme oslovit největší zákazníky, kteří nám přinášejí zakázky s největším profitem," uvedl Zelený. Pro zákazníky chce připravit prezentaci technologických možností.

Kromě hledání zakázek v krátkodobé perspektivě je podle nového šéfa drah potřeba vytvořit i dlouhodobou vizi pro zachování ČD Cargo. Na základě ekonomické studie by se měla vyřešit například dlouhodobě diskutovaná otázka spojení českého a slovenského Carga. To je ale podle Zeleného reálné pouze tehdy, pokud se prokáže, že to může být výhodné pro společnost nebo český stát.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK