Brazílie a další státy odmítly podpořit novou pomoc MMF pro Řecko

31.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 31. července (ČTK) - Jedenáct jihoamerických zemí odmítlo tento týden podpořit návrh Mezinárodního měnového fondu (MMF), aby věřitelé dál posílali Řecku peníze. Jako důvod uvedly riziko, že Atény nebudou schopny své závazky splatit. Sám fond dnes upozornil, že Řecko možná bude od evropských partnerů potřebovat rychlejší úlevu od dluhů, než se původně předpokládalo.

Rezervovaný postoj latinskoamerických zemí podle agentury Reuters ukazuje, že v zemích s rozvíjejícími se ekonomikami narůstá frustrace s politikou MMF. Především pak pokud jde o snahu fondu podporovat zadlužené evropské země.

"Nejnovější vývoj v Řecku potvrzuje některé naše nejhorší obavy," prohlásil brazilský zástupce v MMF Paulo Nogueira Batista, který zastupuje i deset menších států Střední a Jižní Ameriky a Karibiku. Realizace řeckého programu reforem totiž byla podle něj neuspokojivá ve skoro všech oblastech.

"Předpoklady růstu a dluhové udržitelnosti jsou nadále nadmíru optimistické," uvedl Batista, který kritizoval pondělní rozhodnutí výkonného výboru MMF uvolnit Řecku další část peněz ze záchranného úvěru, tentokrát v objemu 1,7 miliardy eur. Celková částka, kterou MMF zatím Řecku uvolnil, se tak zvýšila na 28,4 miliardy eur. Řecko by nemuselo být schopno tolik peněz splatit, pokud partneři v eurozóně nechají zemi na holičkách, varoval Batista.

Poukázal přitom na zprávu MMF, která byla zveřejněna dnes. V ní se uvádí, že pokud řecké reformy neuspějí a evropské vlády omezí svou podporu, pak by "schopnost (Atén) vrátit fondu peníze byla pravděpodobně nedostatečná".

Atény od poloviny roku 2010 zatím využily skoro 90 procent ze záchranného úvěru od MMF a eurozóny v částce 240 miliard eur. Stále se ale nevrátily na dluhopisové trhy. Úsporné kroky, které po nich požadují mezinárodní věřitelé, mezitím srážejí domácí ekonomiku, která se potýká s vleklou recesí.

Evropa a Spojené státy mají ve výkonné radě MMF většinu hlasovacích práv a Řecko zatím spolehlivě podporovali. Eurozóna také slíbila, že bude příští rok uvažovat o krocích vedoucích k mírnému snížení dluhové zátěže Řecka. MMF ale v dnešní zprávě upozornil, že Atény by mohly potřebovat rychlejší a razantnější snížení dluhu, aby se vrátila důvěra investorů a tempo růstu dosáhlo zhruba tří procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK