Pražská burza opět mírně vzrostla, hlavně díky Erste

31.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 31. července (ČTK) - Pražská burza opět mírně vzrostla, a to hlavně kvůli posílení akcií bankovní skupiny Erste. Index PX si připsal 0,27 procenta na 919,41 bodu. Dále tak navýšil měsíční maximum. Vyplývá to z výsledků burzy. Mírně posiloval také telekomunikační operátor Telefónica ČR, naopak oslabení postihlo z nejsilnějších emisí energetickou firmu ČEZ.

Největšího objemu dnes dosáhly obchody s cennými papíry Komerční banky, které tvořily téměř třetinu veškerého obchodování na pražské burze. Cena akcií KB ovšem pouze stagnovala na hodnotě 3800 korun. Akcie ČEZ s druhým největším dnešním objemem obchodování dokonce oslabily, a to o 0,64 procenta na 464 korun.

Burzu tak z červených čísel dostaly především cenné papíry Erste, které podražily o 0,64 procenta na 593,2 koruny. Na kladném výsledku se větší měrou podílela i Telefónica, jejíž akcie posílily o 0,48 procenta na 291,9 koruny.

Největší nárůst ceny zaznamenaly akcie textilní společnosti Pegas Nonwovens, konkrétně 2,79 procenta na 590 korun. "Firma byla skokanem dne, ziskem vylepšila pětileté maximum. Pegas byl také nejlepším titulem měsíce července se ziskem takřka 14 procent," sdělil analytik Komerční banky Miroslav Adamkovič. Pojišťovací skupina VIG posílila o 1,1 procenta na 1012 korun za akcii. Objem obchodů s těmito cennými papíry byl ovšem několikanásobně menší než s akciemi KB, ČEZ či Erste, takže k nárůstu celé burzy přispěly menší měrou.

Naopak největší ztráty postihly cenné papíry mediální společnosti CME pod burzovním symbolem CETV. Akcie firmy odepsaly 2,08 procenta na 66 korun. "CME po zveřejnění výsledků a snížení výhledu tržeb a provozního zisku během dne odepisovala až pět procent, ale nakonec uzavřela slabší pouze o 2,1 procenta," popsal situaci Adamkovič. "Tržby skupiny v ČR se ve druhém čtvrtletí roku 2013 propadly v korunovém vyjádření o 40,3 procenta, když se někteří klíčoví inzerenti začali vracet na televizi Nova až nedávno," doplnil analytik Josef Kohout z Patria Finance.

Také petrochemický holding Unipetrol nebo developer Orco skončily v červených číslech. Cena akcií Unipetrolu klesla o 0,86 procenta na 172 korun a Orco ztratilo 0,83 procenta na 59,5 koruny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK