Americké akcie díky údajům o ekonomice zpevňují

31.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 31. července (ČTK) - Akciové trhy ve Spojených státech dnes dopoledne zpevňovaly, zejména díky překvapivě příznivým údajům o ekonomice a dobrým firemním ziskům. Investoři nyní čekají na výsledek dvoudenního zasedání americké centrální banky (Fed), který bude oznámen v pravidelném čase ve 20:00 SELČ.

Dow Jonesův index kolem poledne newyorského času (18:00 SELČ) vykazoval nárůst o 0,4 procenta na 15.576 bodů. Širší index S&P 500 se díky růstu ve stejném rozsahu dostal na 1693 bodů, zatímco index technologického trhu Nasdaq Composite si připisoval zhruba půl procenta a pohyboval se kolem 3635 bodů.

Americké ministerstvo obchodu dnes oznámilo, že hrubý domácí produkt Spojených států ve druhém čtvrtletí vzrostl o 1,7 procenta. Analytici přitom počítali s růstem o procento. Zpráva organizace ADP navíc ukázala, že soukromý sektor v červenci přijímal nové zaměstnance nejrychlejším tempem od začátku letošního roku.

Vzhůru dnes zamířily například akcie vydavatele platebních a kreditních karet MasterCard. Firma oznámila, že její čtvrtletní zisk stoupl téměř o pětinu, a překonal tak očekávání analytiků.

Fed se dnes vyjádří ke své měnové politice. Nyní podporuje ekonomiku nákupem dluhopisů v objemu 85 miliard dolarů měsíčně a předpokládá se, že centrální banka tento program zatím ponechá beze změny. Podle analytiků by ale mohla naznačit, kdy hodlá začít s jeho omezováním.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK