Fed bude pokračovat v rozsáhlých nákupech dluhopisů

31.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 31. července (ČTK) - Americká centrální banka (Fed) svou měnovou politiku nezměnila a nadále bude pokračovat v masivní podpoře ekonomiky. Fed uvedl, že stav největší světové ekonomiky se dál zlepšuje, zatím ale ještě potřebuje podporu. Fed přitom nenaznačil, že by v dohledné době mohl začít omezovat tempo nákupů dluhopisů.

Fed v současnosti nakupuje dluhopisy tempem 85 miliard dolarů (přes 1,6 bilionu Kč) měsíčně. Snaží se tak podpořit ekonomiku, které by mohl uškodit slabý růst v zahraničí a rovněž rozsáhlé škrty v tamním federální rozpočtu.

Centrální banka uvedla, že ekonomika v první polovině roku rostla jen "skromným" tempem. V červnu banka oživování označila za "mírné". Výměna těchto adjektiv podle většiny analytiků naznačuje, že dnešní hodnocení je o trochu horší a mohlo by signalizovat, že Fed plánované zpomalování tempa nákupů dluhopisů zatím odkládá.

Fed své prohlášení zveřejnil v závěru dvoudenního zasedání svého měnového výboru. Uvedl také, že plánuje držet základní úrokovou sazbu na rekordním minimu, dokud se bude míra nezaměstnanosti pohybovat na 6,5 procenta a prognóza růstu spotřebitelských cen zůstane mírná.

Fed drží od konce roku 2008 základní úrok téměř na nule, respektive v pásmu nula až 0,25 procenta. Se změnou této sazby se dnes ani nepočítalo a mezi analytiky panuje názor, že minimálně do roku 2015 Fed základní sazby nezvýší.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK