Akcie v USA za červenec prudce zpevnily, Nasdaq o 6,6 procenta

31.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 31. července (ČTK) - Americké akcie uzavřely dnešní obchodování bez výraznějších změn, za celý červenec ale mají výrazné zisky. Dnes k jejich růstu přispěla tamní centrální banka (Fed), která nenaznačila, že by se chystala v dohledné době omezit štědrou podporu americké ekonomiky. Na devizových trzích klesal dolar, a to k většině významných měn. Příčinou byl právě postoj Fedu.

Dow Jonesův index dnes odepsal 21,05 bodu a obchodní den uzavřel nakonec slabší o 0,14 procenta na hodnotě 15.499,54 bodu. Širší index S&P 500 klesl pouze o 0,01 procenta na 1685,73 bodu, naopak index Nasdaq Composite 0,27 procenta přidal a končil na 3626,37 bodu. Růst cen podpořily i překvapivě příznivé údaje o ekonomice a dobré firemní zisky.

Za celý červenec Dow Jonesův index vzrostl o čtyři procenta, zatímco index S&P 500 přidal pět procent. Vůbec nejlépe však skončil index Nasdaq Composite, který zpevnil o 6,6 procenta.

Americké ministerstvo obchodu dnes oznámilo, že hrubý domácí produkt Spojených států ve druhém čtvrtletí vzrostl o 1,7 procenta. Analytici přitom počítali s růstem o procento. Zpráva organizace ADP navíc ukázala, že soukromý sektor v červenci přijímal nové zaměstnance nejrychlejším tempem od začátku letošního roku.

Vzhůru dnes zamířily například akcie vydavatele platebních a kreditních karet MasterCard. Firma oznámila, že její čtvrtletní zisk stoupl téměř o pětinu, a překonal tak očekávání analytiků. Akcie zpevnily o 1,5 procenta na 610,61 USD, během dne ale přidávaly i přes čtyři procenta a dostaly se nad 626 dolarů. To byl zároveň jejich nový rekord.

Fed po dvoudenním zasedání svého měnového výboru sdělil, že stav americké ekonomiky se zlepšuje, nicméně růst zůstává jen "skromný". V červnu banka oživování označila za "mírné". Výměna těchto adjektiv podle většiny analytiků naznačuje, že dnešní hodnocení je o trochu horší a mohlo by signalizovat, že Fed plánované zpomalování tempa nákupů dluhopisů zatím odkládá.

Na devizových trzích se z tohoto důvodu snižoval kurz dolaru, který vůči euru odepsal 0,5 procenta na 1,3328 USD. Euro ale v první reakci na oznámení Fedu vystoupilo až na 1,3344 USD. Vůči japonskému jenu dolar klesl o 0,3 procenta na 97,74 JPY a během dne spadl až na měsíční minimum. Takzvaný dolarový index, který sleduje pohyb dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, klesl o 0,24 procenta na 81,63 bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK