Ceny ropy se po příznivých údajích z USA zvyšovaly

31.07.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 31. července (ČTK) - Světové ceny ropy se dnes zvyšovaly a například americká lehká ropa zaznamenala největší denní nárůst za poslední tři týdny. Příznivá ekonomická data z USA pomohla vykompenzovat vládní zprávu, podle které se zásoby ropy v USA navzdory očekávání minulý týden zvýšily. Za celý červenec ale ropa výrazně zdražila.

Cena severomořské ropy Brent dnes v závěru obchodování stoupla o 79 centů na 107,70 USD za barel. Americká lehká ropa WTI si připsala skoro dva dolary, což bylo 1,9 procenta, a uzavřela na ceně 105,03 USD. Podle agentury AP šlo o největší denní zisk od 10. července, kdy se cena zvýšila o skoro tři dolary.

Brent za celý červenec zdražil o 8,8 procenta, což je nejvyšší měsíční nárůst od loňského srpna.

Trhy dnes podpořilo několik zpráv. Americké ministerstvo obchodu oznámilo, že tamní ekonomika ve druhém čtvrtletí zrychlila tempo ročního růstu na 1,7 procenta, zatímco o čtvrtletí dříve rostla po zpřesnění údajů tempem 1,1 procenta. Růst byl výraznější, než čekali analytici. Podle další dnešní zprávy organizace ADP americké firmy v červenci vytvořily asi 200.000 pracovních míst, co je zhruba o 20.000 víc, než čekal trh. Tyto zprávy naznačily případné zvýšení poptávky po benzinu a dalších ropných produktech.

Ropu ale podpořilo i dnešní vyjádření americké centrální banky, která změnila své přídavné jméno, jímž hodnotí hospodářský růst USA, z "mírného" na "skromný". To podle analytiků naznačilo, že Fed by mohl chtít dál podporovat ekonomiku dosavadním štědrým nákupem dluhopisů.

Nejednoznačné výsledky ale ukázala dnešní zpráva amerického vládního úřadu EIA o stavu zásobách ropy v USA. Ty se minulý týden zvýšily o zhruba 400.000 barelů, zatímco analytici čekali pokles.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent září 107,70 106,91 New York - Nymex WTI září 105,03 103,08

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK